Les geven

Zonder vrijwilligers geen Taal aan Zee! Korter en krachtiger kunnen we het belang van de inzet van vrijwilligers niet formuleren. De educatieve activiteiten van Taal aan Zee worden uitgevoerd door enthousiaste vrijwilligers, met ondersteuning van een klein team van betaalde medewerkers.

Informatiebijeenkomsten  

Wil je aan de slag als taalvrijwilliger en meer informatie? Kijk hier voor alle data en vacatures.

Locatie: Taal aan Zee, Brouwersgracht 50, Den Haag (tram 3, 4 en 6 en bus 25 en 130). Lokaal 116/117. Aanmelden is niet nodig.

Goed Geregeld

00000425

Voor onze vrijwilligers is het “goed geregeld”. Sinds december 2015 hebben wij het keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld van NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). Met deze kwaliteitsonderscheiding willen we vooral laten zien dat we jou als vrijwilliger serieus nemen, dat we het aantrekkelijk geregeld hebben en dat je een het belangrijkste onderdeel bent van Taal aan Zee. Meer hierover vind je in ons vrijwilligersbeleidsplan.

 

Wat heeft Taal aan Zee jou te bieden?

 • een prettige werksfeer en ontmoetingen met bijzondere mensen
 • een uitgebreide kennismaking en basistraining en/of opleiding op de werkvloer
 • workshops om nog meer te leren over bijvoorbeeld lesgeven en interculturele communicatie
 • bijeenkomsten met interessante lezingen, gezelligheid en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers
 • vergoeding van reiskosten
 • WA- en ongevallenverzekering tijdens het lesgeven

Wat verwachten we van jou als vrijwilliger?

 • een goede beheersing van de Nederlandse taal en didactische vaardigheden; een onderwijsachtergrond is voor sommige functies een pre, maar zeker niet noodzakelijk
 • betrokkenheid bij de doelgroepen van Taal aan Zee
 • de bereidheid om je minimaal gedurende een (school-)jaar als vrijwilliger in te zetten
 • de bereidheid deel te nemen aan scholing en training

Vrijwilligersvacatures

We hebben alle vrijwilligersfuncties voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor een overzicht van alle vacatures (vrijwilligersfuncties) bij Taal aan Zee.

Lesgeven 

 • Taalcoach: Nederlandse les voor vrouwen, door vrouwen

Je geeft als taalcoach thuisles Nederlandse taalles aan een vrouw bij haar thuis of aan een groepje vrouwen in hun wijk (taalcoach groepsles). Soms wordt ook lesgegeven aan een geïsoleerde anderstalige man, door een mannelijke taalcoach. Maximaal een jaar lang, elke week 2 uur op een vaste tijd, meestal overdag en niet tijdens schoolvakanties. Ook het voorbereiden van de les kost nog wat tijd.

 • Docent: Cursussen Nederlands, Engels of computervaardigheden 

Je verzorgt als docent een cursus Nederlands, Engels of computervaardigheden voor een groep asielzoekers en vluchtelingen (gemiddeld 15 personen) op de centrale locatie aan de Brouwersgracht. Klik op de functie voor meer informatie over de vrijwilliger vacatures: docent Alfabetisering NT2, Docent NT2, docent Engels en docent ICT. Je kunt als docent Taal op Maat ook aan een kleiner groepje of individueel les geven. We vragen op dit moment een minimale inzet van twee dagdelen van je.

 • Coach De Volgende Stap 

Help vluchtelingen en asielzoekers bij het zetten van de volgende stap! Je geeft als Coach de Volgende Stap minimaal 2 uur per week begeleiding aan cursisten in een één op één situatie of tijdens voorlichtings- en groepsbijeenkomsten. De trajecten van de Volgende Stap lopen van oktober t/m december en februari t/m april.

 • Taal (aan Zee-) Maatjes  

We zoeken Taal (aan Zee-) maatjes, een functie voor bijvoorbeeld enthousiaste studenten die ambitieuze asielzoekers en vluchtelingen willen helpen om de Nederlandse taal in praktijk te brengen. Ben je geïnteresseerd in andere culturen, minimaal 1 uur per 2 weken beschikbaar en vind je het leuk om in contact te komen met anderstaligen? Dan is dit misschien een leuke functie voor jou!

 • Begeleiding in de wijk (overig)

Wie komt ons team van vrijwilligers in de wijk versterken? Er zijn nieuwe vrijwilligersfuncties, waarbij je intakegesprekken voert met een geïsoleerde vrouw die geïnteresseerd is in de thuisles bij Taal aan Zee. Andere vacatures zijn:  het matchen of begeleiden van leskoppels (een taalcoach en een geïsoleerde vrouw) in de wijk. Voor vrouwen door vrouwen. Klik op de vacature voor meer informatie:

 • Overige vacatures 

Ook als lesgeven niets voor jou is, kun je je inzetten voor Taal aan Zee als vrijwilliger. Kom bijvoorbeeld helpen in de kantine, bij het geven van voorlichting op festivals, of bij de kinderopvang tijdens lessen in de wijk.

Direct solliciteren?

Wil je direct solliciteren naar een functie? Stuur dan je motivatie voor de betreffende functie, cv en informatie over je beschikbaarheid naar f.winkelman@taalaanzee.nl. We nemen dan contact met je op voor een verdere kennismaking.

Aan de slag 

We lichten de verdere procedure graag toe. Na een kennismakingsgesprek ga je verder met het introductieprogramma, bestaande uit:

 • een basistraining voor taalvrijwilligers (drie bijeenkomsten), waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: tweede taalverwerving, begeleiden bij luisteren, spreken, lezen en schrijven, lesmateriaal, lesvoorbereiding en de rol van de taalvrijwilliger.
 • meelopen met de activiteiten in de praktijk (afhankelijk van functie)

Op het moment dat je definitief aan de slag gaat, wordt een individueel inwerkprogramma afgesproken en worden (praktische) afspraken gemaakt, die in een vrijwilligersovereenkomst worden vastgelegd.

Share