Een geslaagde bijeenkomst over werk

 “Als je je taal goed kent, is er een zee aan mogelijkheden.”

Door: Mireille Bosman (werkgroep activiteiten Taal aan Zee)

 

 

 

 

 

Van verkeersregelaar tot een eigen foodtruck, de toekomstplannen waren gistermiddag divers tijdens de bijeenkomst over werk, georganiseerd door de werkgroep activiteiten. De middag bij Taal aan Zee had een vol programma voor de cursisten (vluchtelingen): Er was een algemeen deel met informatie over de arbeidsmarkt, ‘meet and greets’ met een zestal belangenorganisaties en drie verschillende workshops.

Je moet het zelf doen

Ernst Horwitz beet het spits af met een algemene presentatie over werk tijdens het plenaire gedeelte.  Ernst was optimistisch gestemd.  “Er is sprake van economische groei en dat leidt tot kansen. In 2017 waren er al 965.000 nieuwe vacatures.”  Maar hij waarschuwde de cursisten ook. “Er wordt veel van je verwacht. Je moet het zelf doen.” Patrick van Leeuwen van het Werkgeversservicepunt beaamde dit. “Werkgevers zijn streng. Ze willen alleen betalen als jij gemotiveerd bent.”

Een zee aan mogelijkheden

Na de presentaties stelden de uitgenodigde organisaties zich voor.  De cursisten hadden veel keuze. Zij konden in gesprek met Vluchtelingtalent, Migrant Inc, Team Intro Uitzendbureau, The Dutch Tulip en Vluchtelingenwerk.

“Als je je taal goed kent, is er een zee aan mogelijkheden.” Het tomeloze enthousiasme van Bakir Lashkari van Vluchtelingtalent werkte aanstekelijk.  Bakir bevond zich ooit in dezelfde situatie als de cursisten. Met zijn project Vluchtelingtalent biedt hij statushouders een werkleertraject aan van een jaar. Veel cursisten zagen dit traject wel zitten. Via zo’n traject kunnen zij bijvoorbeeld in de tuinbouw aan de slag.

Foodtruck of een eigen kledingzaak?

Migrant Inc was er voor de cursisten die een eigen bedrijfje willen oprichten. Tijdens de meet and greet kwamen de ideeën al snel boven tafel. Één cursist wil wel een eigen foodtruck beginnen. Een ander ziet wel wat in een eigen kledingzaak.

Ook op Team Intro uitzendbureau werd positief gereageerd. Team Intro Uitzendbureau heeft echt werk voor handen: van verkeersregelaar tot werknemer in de horeca van Scheveningen. Voor de meeste vacatures is geen opleiding nodig.

Van The Dutch Tulip was Fatima Hassan aanwezig. The Dutch Tulip richt zich op ambachtslieden. Cursisten die in hun land van herkomst als kledingmaker of timmerman hebben gewerkt, gingen dan ook graag met haar in gesprek.

Aan de slag!

De middag werd afgesloten met een drietal workshops gegeven door Judith Kakebeke, Marja Langenberg en Caitlin Utama (coaches van de Volgende Stap bij Taal aan Zee) . Cursisten konden hun cv maken, oefenen met vacatures zoeken en sollicitatiegesprekken oefenen. De workshops bleken van groot nut. De meeste cursisten hadden nog helemaal geen Nederlands cv en ook een website als Monsterboard.nl hadden velen nog nooit gezien. De workshops waren te kort om de cursisten echt verder te helpen. Maar hopelijk zijn de cursisten wel op nieuwe ideeën zijn gebracht. De vrijwilligers zijn enthousiast over het organiseren van meer workshops over werk na de zomer. Wordt dus hopelijk vervolgd..