Den Haag in actie voor taal!

Door: Ingrid Suasso

Op 4 september 2017 deed Wethouder van Onderwijs Saskia Bruines op de Brouwersgracht de feestelijke aftrap van “Den Haag in actie voor taal!” Deze actie werd georganiseerd door het Taalketenoverleg (waar Taal aan Zee voorzitter van is) op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering in Den Haag.

Wist je dat er in Den Haag naar schatting 90.000 mensen moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen? Zij zijn laaggeletterd. Hiervan nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan een vorm van taalscholing. Dat moeten er veel meer worden, vinden de partners van het Taalketenoverleg.

Om aandacht te vragen voor dit grote probleem én laaggeletterden te wijzen op de mogelijkheden om hun taal te verbeteren, maakten daarom tientallen cursisten, docenten, vrijwilligers van de organisaties uit het taalketenoverleg vanuit de Brouwersgracht een vrolijke tour met een draaiorgel en ballonnen door het centrum van Den Haag langs onder meer PEP, Gilde Samenspraak, Centrum Jeugd en Gezin Den Haag en Sagènn op het Taalplein. De bonte stoet eindigde in de centrale bibliotheek op het Spui waar een heerlijke lunch wachtte en nog een middagprogramma met onder meer een informatiemarkt was.

Er is een mooie opname gemaakt van de dag: Den Haag in actie voor taal dé film!

Wil je meer weten over het onderwerp laaggeletterheid, ga dan naar www.lezenenschrijven.nl.