Drie tips om de uitspraak te verbeteren

Marieke Goedegebure van NT2Spraak geeft al ruim 25 jaar met uitspraaktraining aan anderstaligen. Misschien ken je haar wel, want ze heeft ook trainingen en webinars aan de vrijwilligers van Taal aan Zee gegeven. In deze nieuwsbrief geeft Marieke drie belangrijke tips voor anderstaligen om zelf te oefenen, want de uitspraak van het Nederlands kan best lastig zijn. Wellicht kun je dit gebruiken in jouw les.
Marieke heeft ook online uitspraaklessen ontwikkeld. Heb je hier interesse in voor jouw groep of deelnemer(s)? Neem dan contact op met je coördinator. 

Tip 1 – Oefen kort en vaak
Als je een nieuwe gewoonte wilt leren, is het beter om elke dag een paar keer 5 minuten te oefenen dan één keer een uur. Er is altijd wel een momentje te vinden, bijvoorbeeld in de auto, op het toilet, tijdens het koken… een van mijn cursisten oefent zelfs terwijl ze de hond uitlaat! Maak voor jezelf een herinnering: plak een post-it op je telefoon, zet elk uur een wekker of hang je oefenwoorden op de koelkast.

Tip 2 – Oefen met woorden die je vaak gebruikt
Ben je aan het oefenen met de ‘g’, oefen dan met de woorden ‘dag, graag, geen en goed’. Die gebruik je vaak. Laat niemand je vertellen dat je moet beginnen met ‘achtententachtig schollen in Scheveningen’. Die woorden gebruik je namelijk nóóit en zullen daarom ook geen gewoonte worden!

Tip 3 – Vraag feedback
Twijfel je of je uitspraak beter wordt? Vraag iemand om feedback te geven op wat je hebt geoefend. Zegt hij/zij ‘ja, de ‘g’ klinkt nu goed maar de ‘a’ klinkt een beetje anders’, wees dan tevreden en zet de ‘a’ op je lijstje voor de volgende keer.

Je ziet dat het eigenlijk heel makkelijk is… Maar let op: het oefenen van je uitspraak en het voeren van een gesprek zijn twee verschillende dingen. Probeer het lastige woord in het begin dus niet meteen tijdens een gesprek goed te gebruiken, maar geef jezelf de tijd om het woord eerst te automatiseren.

Wil je vaker uitspraaktips voor jouw deelnemer(s) of cursist(en) ontvangen?Je kunt je hier inschrijven voor de nieuwsbrief van NT2Spraak.