Hoe gaat het nu met docent Sandra?

Foto: Gemeente Den Haag

Op woensdag 5 februari verwelkomde het team van Taal aan Zee wethouder Kavita Parbhudayal. Ze had een fotograaf meegenomen die prachtige foto’s heeft gemaakt, die je hier nog een keer kunt bekijken. De wethouder maakte kennis met onze (vrijwilligers)organisatie en deed samen met de cursisten enthousiast mee met de Nederlandse les van docent Sandra. Hoe gaat het nu met Sandra?

Afgelopen jaar gaf ik Spreekvaardigheid aan cursisten van A1 naar A2. 

Ik geef nu voor het 5e jaar, met veel plezier, Spreekvaardigheid bij Taal aan Zee, naast mijn parttime baan als stewardess bij de KLM. We hadden in maart niet kunnen denken dat corona zoveel effect op ons allemaal zou hebben. Ik heb net de uitslag van mijn coronatest binnen, gelukkig is de uitslag negatief. 

Tijdens de eerste corona-golf heb ik even online les gegeven, dat vond ik echt wel lastig. Het was moeilijk ieders aandacht vast te houden en er werd veel door elkaar heen gepraat. Gelukkig zie ik mijn cursisten nu alweer een tijdje ‘live’ in de klas. Voor wat corona betreft ben ikzelf vooral bang om het virus aan mijn ouders of schoonouders door te geven, ik ben dankbaar dat zij nu op hoge leeftijd nog gezond zijn. Ik zorg voor hen en hou toch zoveel mogelijk afstand.  

Verder ben ik erg bezorgd over mijn baan bij de KLM. Corona heeft een enorm negatief effect op de luchtvaart, waardoor er al 5000 collega’s ontslagen zijn. Ik vlieg al 30 jaar en vind het nog steeds heel erg leuk, daarom zou ik het erg jammer vinden als ik zou moeten stoppen. Maar ik denk ook wel dat het vliegen in de toekomst anders moet; duurder, schoner en beter voor het milieu. Voor € 20 naar London kunnen vliegen is eigenlijk veel te goedkoop.  

Nu mijn kinderen groter zijn, voel ik me met het parttime vliegen in combinatie met lesgeven bij Taal aan Zee, helemaal in balans. Het lesgeven geeft mij veel voldoening.  Ik vind het heel belangrijk dat de sfeer in de klas goed is en dat een ieder zich vrij voelt om te praten. Spreekvaardigheid ontwikkelen gaat m.i. ook over durven spreken. Een belangrijke voorwaarde om dat te durven is je veilig voelen in de klas. 

We lachen veel, ik voel me erg betrokken bij mijn leerlingen en merk soms dat ze eenzaam zijn. Op onze groepsapp worden – behalve ziekmeldingen – ook verhalen of actualiteiten gedeeld. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld n.a.v. een persconferentie van Rutte over corona of er wordt commentaar gegeven bij een wedstrijd van het Nederlands elftal.  

Soms vraagt een leerling mij om een sollicitatiebrief na te kijken, laatst kreeg ik een uitnodiging voor de bruiloft van de zoon van een cursist, of vraagt iemand mij advies over een privé-situatie. Nieuwe vrijwilligers die nog twijfelen zou ik zeker willen aanraden om te komen werken bij Taal aan Zee. Alles is hier zo goed geregeld! Al denk je misschien dat het een hele investering van vrije tijd en energie is…je krijgt er dubbel zoveel voldoening voor terug. Integratie begint bij Taal! 

Fijne dagen en een gezond 2021! Vriendelijke groet, Sandra Hesse