Hoog bezoek “Bent u echt de Koningin of droom ik?”

Wij zijn zeer trots en vereerd dat Hare Majesteit Koningin Máxima en burgemeester Van Aartsen op vrijdagochtend 10 juni een werkbezoek brachten aan Taal aan Zee. We zien het als een erkenning voor het werk dat jullie, onze vrijwilligers, belangeloos doen voor vluchtelingen, asielzoekers en geïsoleerde anderstalige vrouwen en een stimulans voor de cursisten om nog harder aan hun Nederlands te gaan werken.

Het werkbezoek richtte zich vooral op de Nederlandse les voor asielzoekers en vluchtelingen. De Koningin wilde graag meemaken hoe deze lessen er in de praktijk aan toe gaan.
Na eerst een gesprek met voorzitter van het bestuur Rob Wiegman, Eva de Bruijne, Eric van Veldhoven  en Ingrid Suasso over het beleid, de organisatie en de inhoud van het educatief aanbod wist de Koningin twee groepen cursisten te verrassen (“Bent u echt de Koningin of droom ik?” vroeg een van de cursisten) door in de les plaats te nemen en met hen in gesprek te gaan. Onderwerpen van gesprek waren de hobby’s en vakantiebestemmingen van de Koningin, maar ook de problemen rondom het leren van de taal (bijvoorbeeld het uitspreken van u of ui). De Koningin gaf de cursisten vanuit eigen ervaring ook nog nuttige tips over hoe het Nederlands onder de knie te krijgen. Na het bezoek aan de lesgroepen werd er nog met verschillende taalmaatjeskoppels gesproken die zich dankbaar toonden voor de mogelijkheden die zij krijgen in Nederland en de inzet van de vrijwilligers van Taal aan Zee. Ook gaf een aantal cursisten aan graag iets terug te willen doen voor de Nederlandse maatschappij. De Koningin en de burgemeester lieten na afloop weten het een zeer informatief en prettig bezoek te hebben gevonden.

De mooie foto’s die Robert Kruyskamp maakte van het werkbezoek kun je hier bekijken. De reportage die TV West maakte vind je hier.