Lentefeest en uitreiking Aanmoedigingsprijs 2017

Door: Eline van Oord

Het Lentefeest van Taal aan Zee In de Wijk was voor de tweede keer in Madurodam. Leskoppels en lesgroepjes (en kinderen) hebben genoten op woensdag 24 mei. Wat een grote opkomst. Kijk hier voor het digitale fotoalbum. Tijdens deze feestelijke middag konden we ook met grote trots de winnares van de Taal aan Zee Aanmoedigingsprijs 2017 bekendmaken: Aysel Gözüaçik. Aysel wist nog van niets en was erg verrast met de prijs ter waarde van 750 euro.

Taal aan Zee heeft Aysel uitgekozen als winnares van de Aanmoedigingsprijs 2017 omdat zij een voorbeeld is van een vrouw die ondanks haar moeilijke omstandigheden hard werkt aan een zelfstandig leven in Nederland. Aysel is 32 jaar geleden geboren in Turkije en sinds 2010 in Nederland. Haar taalcoach Heike van Scheindelen geeft thuis les aan Aysel en heeft haar voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs 2017.

Aysel heeft bijzonder weinig tijd voor zichzelf omdat ze drie kinderen heeft waarvan er twee ziek zijn en dus veel extra zorg nodig hebben. Haar zoontje van 1,5 jaar oud verblijft sinds zijn geboorte in een kinderziekenhuis en Aysel en haar man zijn afwisselend bij hem. Het kindje kan pas naar huis komen als Aysel het Nederlands voldoende beheerst om met de hulpdiensten te kunnen communiceren als dat nodig zou zijn. Aysel is dus enorm gemotiveerd om Nederlands te leren en zij gaat, naast de lessen thuis, ook twee keer per week naar groepsles.

Wat gaat Aysel doen met de cheque van 750 euro? Ze heeft geen goede middelen thuis om zelf te oefenen met luisteren en spreken, terwijl ze hierin juist erg gestimuleerd moet en wil worden. Heike denkt dat Aysel veel heeft aan een laptop.