Pilot ‘Cultuurmaatje’

Haags Theaterhuis en Taal aan Zee zijn deze maand gestart met het project ‘Cultuurmaatje’. Een vrijwilliger van het Haags Theaterhuis neemt daarbij een cursist van Taal aan Zee een halfjaar lang mee naar theatervoorstellingen, concerten, musea of bijvoorbeeld de bioscoop. Voor onze cursisten is dit een perfecte manier om meer over Nederland en de Nederlandse cultuur te leren, de stad verder te ontdekken en de taal in de praktijk te brengen!

Inmiddels is de inschrijving gesloten. Meer dan 30 enthousiaste cursisten hebben zich aangemeld. Zij zijn tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 10 maart op de hoogte gesteld van alle ins en outs rondom dit project. Tijdens korte intakegesprekjes kregen cursisten de ruimte om hun aanmelding te motiveren. En gemotiveerd zijn ze! Zo staan ze te trappelen om musea te bezoeken, want de museumbezoekjes aan het Haags Historisch Museum via Taal aan Zee smaken naar meer! Denk ook aan cursisten die vroeger actief waren op het gebied van muziek, theater of dans en daar in Nederland gewoonweg niet de mogelijkheid toe hebben.

De selectie van de cursisten is nog in volle gang. Gekeken wordt onder meer naar de persoonlijke situatie van de cursist, of hij/zij affiniteit met cultuur heeft en naar zijn/haar motivatie in het algemeen.

Uiteindelijk zullen 10 cursisten worden geselecteerd. Zondag 20 maart zullen de koppels elkaar tijdens de kick-off onder het genot van een hapje en drankje ontmoeten in het Vrij Theater in Den Haag. Uiteraard krijgt deze eerste ontmoeting al een cultureel tintje. Na deze aftrap gaan de koppels verder samen op stap.

Na een half jaar wordt het project geëvalueerd en kijken we of er volgend schooljaar weer een nieuwe ronde van ‘Cultuurmaatjes’ kan worden georganiseerd. Zie voor meer informatie: http://www.cultuurmaatje.nl/ en https://www.haagstheaterhuis.nl/.

Eva de Bruijne

Coördinator Unit Centraal