‘Samen verder in Den Haag’

Door: Ingrid Suasso

Vrijwilligerswerk stelt mensen in staat om mee te doen en een betekenisvol netwerk op te bouwen in de stad. Daarnaast zien we dat mensen elkaar beter gaan begrijpen als ze met elkaar in contact komen. Door middel van vrijwilligerswerk leren vluchtelingen de Haagse (werk-) cultuur kennen, kan actief geoefend worden met taal en bouwen ze een netwerk op. Dit gaat echter niet vanzelf. Voor vluchtelingen is het doen van vrijwilligerswerk vaak geen vanzelfsprekendheid. Men is niet bekend met het fenomeen en/of weet niet hoe ze aan vrijwilligerswerk moeten komen. Daarom hebben PEP Den Haag, VluchtelingenWerk, Den Haag Cares, Resto van Harte en Taal aan Zee het project ‘Samen verder in Den Haag’ opgezet. Het is het belangrijk dat we er samen met Haagse organisaties en vrijwilligers voor zorgen dat de drempels om vrijwilligerswerk te doen verlaagd worden.

Dit doen we door informatiebijeenkomsten te houden voor vluchtelingen over vrijwilligerswerk, door eenmalige groepsklussen te organiseren waar ze aan het vrijwilligerswerk kunnen snuffelen en door volunteerbuddy’s te werven. Dit zijn mensen die al vrijwilligerswerk doen binnen een organisatie en die een vluchteling onder de arm willen nemen in hun organisatie. De Volunteer Buddy zorgt dat een vluchteling zich welkom voelt en neemt eventuele drempels weg zodat het vrijwilligerswerk een grote kans van slagen heeft.

Taal aan Zee verzorgt samen met Vluchtelingenwerk en de PEP-academie de training voor de volunteerbuddy’s en werkt actief mee aan het hele plan. Bij Vluchtelingenwerk is een speciaal vrijwilligerspunt geopend waar vluchtelingen zich kunnen aanmelden als zij vrijwilligerswerk willen doen. Kijk hier voor meer informatie.