Otto vertelt over de Zomerschool

Otto Bronk, docent alfabetisering

“Toen ik op de valreep besloot om mee te doen aan de nieuwe zomerschool van Taal aan Zee, had ik eigenlijk geen idee waar ik aan begon. Collega vrijwilliger Stans Kraetzer had voor de eerste week al een onderwerp: stadsboerderij Jacobahof. Samen gingen we aan de slag om de excursie daar naartoe (op woensdag) op de dinsdag ervoor theoretisch voor te bereiden. Er had zich een flinke groep cursisten aangemeld en het bleek dat er bij hen weinig of geen kennis over de stadsboerderij aanwezig was. Het lesmateriaal zochten we niet alleen via internet, maar ook in boeken (al dan niet aanwezig bij Taal aan Zee). Het werd -ook voor de andere onderwerpen- een soort speurtocht. Het bezoek aan de Jacobahof werd een groot succes: er was veel te zien en we werden prima begeleid.

Op naar Emmaus!

Via een andere vrijwilligster, Anita Haas, werden we op het spoor gezet van een nieuw onderwerp: kringloopwinkel Emmaus aan de Prinsengracht. Een belangrijk gegeven is, dat je de activiteiten in de buurt van de Brouwersgracht moet houden. Bij de excursie is het doel op loopafstand (en geschikt om Nederlandse woorden te oefenen, zoals zebra, verkeerslicht en lantaarnpaal) en je hebt na afloop nog even tijd om op de Brouwersgracht ‘na te praten’. De voorbereiding op dit bezoek aan Emmaus was weer even een gepuzzel naar geschikt lesmateriaal (leuk om te doen) en bij de excursie zelf werden door de cursisten ook aankopen gedaan.

Wat is daarop uw antwoord?

Inmiddels werd door Stans en mij nagedacht over de volgende onderwerpen. In week drie zijn we eerst naar de trouwzaal van het stadhuis gegaan. Stans had een overbuurvrouw bereid gevonden om haar werk, als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, in het echt te laten zien. Heel bijzonder voor de cursisten, qua taalgebruik best moeilijk, maar ze hebben wel een idee gekregen hoe een burgerlijk huwelijk in ons land eruit ziet. Als voorbereiding waren YouTube filmpjes zeer bruikbaar.
De vierde week stond in het teken van het Binnenhof en de Ridderzaal. De excursie naar het Binnenhof met een leuke tentoonstelling werd door de groep gewaardeerd. Trouwens, het ijsje buiten smaakte ook prima.

Museum Bredius

In de loop van de zomerschool was onze groep inmiddels wel geslonken: we hielden zes trouwe, gemotiveerde, cursisten over. Het geluid wat we hoorden van enkele afhakers was, dat ze de dinsdag een echte les vonden, maar dat niet vonden van de woensdag. Het fenomeen ‘zomerschool’ moet nog wel even landen, want in de praktijk zelf Nederlands spreken: dat is belangrijk!
Bij de laatste expeditie vonden we een warm welkom in het Museum Bredius: zeer de moeite waard. Deze excursie kwam tot stand dankzij vrijwilligster Claartje de Leeuw! Na terugkomst kregen de cursisten een getuigschrift als herinnering aan hun deelname aan de Zomerschool.

Hopelijk is er in 2020 weer een gelegenheid voor de cursisten om tijdens die lange zomervakantie weer de nodige ervaringen op taalgebied in Den Haag op te doen. 
Andere groepen hebben andere excursies gedaan, met het opgedane netwerk kan er in 2020 een mooi programma worden gemaakt.

Als het even kan, hoop ik van de partij te zijn! “

Kijk hier voor meer foto’s!