Uniek bezoek aan de Handelingenkamer en het Binnenhof 

Door: Jolanda Remmerswaal, docent NT2 

Op 13 februari hebben wij, de NT2-groep Nedmag van de unit ‘Centraal’, samen met 7 thuislesdeelneemsters en hun taalcoaches van de unit ‘In de Wijk’, een bezoek gebracht aan het Binnenhof.

We werden ontvangen door Brahim Fattah van ProDemos, die op zeer enthousiaste wijze eerst het een en ander vertelde over de bestuursstructuur in Nederland, hierover een film vertoonde en vervolgens via een aantal vragen de cursisten liet meedenken over een paar thema’s die betrekking hebben op politiek en kennis van de Nederlandse samenleving.

Vervolgens togen we naar de Ridderzaal. Het was mooi om te zien hoe de groep en de individuele deelnemers mengden: een van hen zat in een rolstoel; zij werd met vereende krachten overal naartoe gebracht en ondanks dat de Ridderzaal niet makkelijk toegankelijk is, heeft ook zij op de tribune kunnen meekijken en -luisteren. Ook hier weer een geweldig betoog van Brahim, o.a. over de vele ‘afluisteraartjes’, allemaal kleine beeldjes die in de nok van de zaal hangen; symbolisch voor de open communicatie in Nederland.

Hierna volgde de Tweede Kamer. Niet eenvoudig, want de controle is vergelijkbaar met Schiphol, dus er moest van alles af en uit. Maar het was de moeite meer dan waard. Kijk hier voor het fotoalbum.

Eerst de vergaderruimte zelf, maar die was eerlijk gezegd niet zo interessant want er werd niet vergaderd, dus dan is het zo klaar. Echter, er stond ons een verrassing te wachten: Kamerlid (tevens vrijwillig taalcoach bij Taal aan Zee) Marit Maij zou ons ook iets vertellen en zij nam ons mee naar de Handelingenkamer, een soort bibliotheek waar alle verslagen van de vergaderingen in de Tweede Kamer worden bewaard. Een niet zo grote ruimte die vroeger niet elektrisch verlicht werd, dus zij liet ons de kamer eerst met getemperd licht zien en later met verlichting zoals het nu is. Ook vertelde ze dat er tijdens de 2e WO geen vergaderingen waren geweest en dus ook geen verslagen en dat men had besloten om een kastplank voor deze periode leeg te laten. Iedereen was erg onder de indruk. Van dit verhaal en andere informatie die ze gaf, maar ook van de entourage: volle wanden met bijzonder smeedwerk en gebruik van mooie kleuren verf.

Bij de afsluitende koffie volgde nog een kleine evaluatie en daaruit bleek wel dat de Handelingenkamer veruit favoriet was en dat iedereen veel geleerd had.

Kortom: een geweldige middag!