Taalmaatje en Taal & Toekomst winternieuws van coördinator Annemarie Koenhen

Gevraagd naar een persoonlijk tintje bij een terugblik op 2020 ontkom ik er niet aan jullie een indruk te geven van mijn thuiswerkplek (zie foto). Wie had vorig jaar gedacht dat ik zoveel uren thuis zou doorbrengen in een poging om op afstand zoveel mogelijk deelnemers aan een taalmaatje te koppelen en zo goed als mogelijk alle hardwerkende koppels online te begeleiden? (In ieder geval onze huisgenoot Loes niet, die haar lievelingsplek continue bezet zag).

Was ik begin januari stilletjes nog blij dat ik het hele video vergaderen en online interviews houden tot dan toe aan me voorbij had kunnen laten gaan; begin april volgde ik voorzichtig een eerste (uiteraard online) training over het gebruik van zoom en intussen weet ik bijna niet beter dan dat ik na het ontbijt de afwas opzij schuif en met één muisklik mijn eettafel omtover tot trainingsruimte, spreekkamer of vergaderzaal. Los van alle ellende, heeft deze coronatijd mij persoonlijk wel echt definitief de 21e eeuw binnen geslingerd en me veel nieuwe digivaardigheden bijgebracht waar ik nu en in de toekomst de vruchten van zal plukken.

En ik merk dat ik daar niet de enige in ben. Wat ben ik trots op alle deelnemers, Taalmaatjes en Taal & Toekomstcoaches die ondanks de uitdagingen hun grenzen verleggen, nieuwe dingen uitproberen en doorzetten in deze gekke tijd. Foto’s maken in huis, die met elkaar uitwisselen en daarover online praten, allebei hetzelfde boekje voor je hebben en via videobellen samen lezen, wandelen op 1,5 meter afstand met een take away coffee, een ruimte bij Taal aan Zee reserveren en de Grote Bosatlas uitpluizen… Ik sta te kijken van de creativiteit en flexibiliteit en ben ongelofelijk blij met hoeveel mensen we dit jaar weer met het Taalmaatje- en Taal & Toekomstprogramma hebben kunnen bereiken. Voor wat betreft het laatste programma geldt zelfs een verdubbeling van wat we verwacht hadden! En daar waar we soms (tijdelijk) afscheid moesten nemen van een koppel omdat met de beste wil van de wereld op afstand taal oefenen er gewoon niet in zat (en fysiek afspreken natuurlijk ook niet voor iedereen om medische redenen haalbaar is), kwamen er ook weer veel nieuwe mensen in beeld, juist dankzij de online mogelijkheden.

Ik hoop dat we in 2021 de goede dingen die we inmiddels samen geleerd hebben kunnen behouden. Want waarom een deelnemer drie kwartier laten reizen (en daarmee kosten laten maken) voor een intakegesprek van 20 minuten als dat ook online kan? En waarom zouden we jullie vragen door het donker en de kou te fietsen als een uitwisselingsmoment via zoom ook vanuit je warme huiskamer kan? Daarnaast wens ik dat we snel iedereen, dus ook de deelnemers en vrijwilligers die het liefst alleen fysiek contact kunnen/willen onderhouden, weer kunnen verwelkomen tijdens uitwisselingsbijeenkomsten en gezamenlijke uitstapjes. Want wat mis ik de sfeer, dynamiek, verbinding en het plezier dat dat oplevert! En ik ken in ieder geval één iemand die er geen probleem mee zal hebben dat de keukentafel weer meer beschikbaar komt ;-).

Op naar een gezond, veilig en kansrijk 2021!

Annemarie Koenhen