Zomernieuws “Taal in de bibliotheek”

Inge van der Schoot 

“Het draait niet om school, het gaat om de ontmoeting”
In mei heeft trainer Tineke Puyenbroek voor twee groepen taalvrijwilligers Taal in de Bibliotheek de training ‘De rol van de gespreksleider’ verzorgd. Het was hard werken voor de deelnemende vrijwilligers. Ze moesten zelf oefenen met verschillende vaardigheden die een gespreksleider van een conversatieles nodig heeft.  Een daarvan is vragen stellen. Algemeen bekend is dat je open en gesloten vragen kunt stellen maar je kunt ook aan andere soorten vragen denken: kennisvragen, ervaringsvragen, actievragen, taalvragen. Als  je je bewust bent van verschillende soorten vragen kun je langer doorpraten over een onderwerp. Bij het thema ‘Het weer’ moesten de groepjes zoveel mogelijk vragen bedenken en plenair werd gekeken in welke categorie de vragen vielen.

Handige tools
Een andere belangrijke vaardigheid is actief luisteren. Ook dit werd in groepjes geoefend. Tineke noemde verschillende werkvormen op die in te zetten zijn bij de conversatiebijeenkomsten. Als laatste ging men in gesprek met elkaar over verschillende zaken die met de groepsdynamiek te maken hebben. 
Een duidelijke boodschap die Tineke meegaf is dat er niet één goede werkwijze is voor de conversatiebijeenkomsten. Wel is het belangrijk om steeds in gedachte te blijven houden dat praten het doel is. En dan is het niet erg als mensen dingen zeggen die niet waar zijn. En je moet de valkuil om les te geven vermijden; het draait niet om school, het gaat om de ontmoeting. Als deelnemers met grammaticavragen komen moet je daar niet te veel op ingaan maar dit overlaten aan docenten.
Deze training heeft aan alle taalvrijwilligers handige tools gegeven om hun werk nog beter te kunnen doen en zal zeker nog een keer gegeven worden. 

Share