Zomernieuws Taal in de bibliotheek

Door: Inge van der Schoot, 20 juli 2020

Toen ik 11 maart de module Taal in de bibliotheek van de basistraining gaf aan elf vrijwilligers konden we niet vermoeden dat twee dagen later alle bijeenkomsten van Taal in de bibliotheek voor onbepaalde tijd gestopt werden.

Taallessen en taalontmoetingen aan deelnemers die bij Taal aan Zee geregistreerd staan zijn voor een deel online verder gegaan. Maar helaas was dit voor Taal in de bibliotheek geen optie; de kracht van deze activiteit (geïnteresseerden hoeven zich niet aan te melden maar kunnen vrij binnenlopen) is in deze tijd de zwakte.

Langzaamaan weer opstarten

De bibliotheken en wijkcentra zijn inmiddels een aantal weken open.  Alle locaties zijn bezig geweest of nog bezig met bekijken hoe hun activiteiten al of niet hervat kunnen worden. Door de verplichte 1,5 meter afstand die we moeten aanhouden is het een gepuzzel hoeveel mensen je in een ruimte kunt laten zitten en lopen.

In twee locaties (Transvaal en Haagse Hout) is Taal in de bibliotheek nu hervat en de opkomst is na de tweede keer ook goed. Alle overige locaties zullen dit pas na de zomervakantie, dus in september, doen. Vanzelfsprekend gebeurt dit alleen als voldoende vrijwilligers zich er goed bij voelen om hun werk weer op te pakken. Dat bespreken we met het vrijwilligersteam van elke Taal in de bibliotheek-locatie. En daarna is het hopen dat bekende deelnemers terugkomen en er nieuwe enthousiaste deelnemers bij komen!