Een betoverende middag met mooie sprookjes en muziek uit duizend-en-een-nacht


In de aanloop naar het Rimski-Korsakovs Sheherazade in Amare speelde een strijkkwartet van het Residentie Orkest op zaterdag 9 december de eerste dag van het Sheherazade project in de wijk in de Centrale Bibliotheek Den Haag in Podium B.

Tussendoor luisterden we naar sprookjes uit Oekraïne, Iran en Somalië met vertellers uit verschillende Haagse wijken. De eerste verhalenverteller was Oekraïense Oksana. Zij is cursist bij Taal aan Zee, 1,5 jaar in Den Haag en zij vertelde in het Nederlands een Oekraïens sprookje. Wat knap was dat. Ze deed het heel goed. Haar docenten Loes en Carla waren ook aanwezig. Wij zijn heel trots op Oksana.Somalische Mandeeq en Iraniër Majid vertelden ook mooie sprookjes uit hun jeugd. Astrid Feiter van Haags Verhaal en Hermine van Helden van Verhalenkoffer begeleidden hen fantastisch.

De maatschappelijke partners van ‘Het Residentie Orkest speelt Sheherazade in de wijk’ zijn: het Haags Verhaal, Taal aan Zee, Taal in de Bieb en Bibliotheek Den Haag, Buurt en Kerkhuis Shalom en Vadercentrum Adam. Bij de laatste twee organisaties waren nog 2 voorstellingen: Op woensdag 13 december in Den Haag Zuid-West in de Shalomkerk en donderdag 14 december in het Vadercentrum Adam in Laak. Hier werd ook een eenvoudige avondmaaltijd gecombineerd met de muziek, ook weer gemaakt door wijkbewoners.

Met dit soort projecten wil het Residentie Orkest inwoners van Den Haag inspireren en met elkaar verbinden. Dat is vanmiddag zeker gelukt. Zo vertelde een cursist van Taal aan Zee dat de muziek van Sheherezade hem ontroerde en raakte. Daarom vinden wij deze samenwerking met het RO zo belangrijk.
Dank je wel Leontien Kröner – van Selms en Residentie Orkest voor deze mooie middag en de fijne samenwerking.