Vacatures voor vrijwilligers

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2024

 • Hou jij van taal, andere culturen en mensen?
 • Heb jij een goede beheersing van het Nederlands?
 • Ben je een paar uur per week beschikbaar voor vrijwilligerswerk in Den Haag?
 • Communiceer jij op een open en vriendelijke manier?

Dan heeft het team van Taal aan Zee leuke vacatures voor je, zoals de vacature van taalcoach thuisles of docent Nederlands. Je ziet alle vacatures hieronder.

Wil je een vluchteling, asielzoeker of kwetsbare anderstalige in Den Haag helpen met het oefenen van de Nederlandse taal? Wat fijn! We leren je graag kennen en nodigen je van harte uit voor onze online informatiebijeenkomst. Kijk hier voor alle informatie (ook over hoe je je kunt aanmelden).

Voor vragen over de vacatures kan je terecht bij Jeannette Philipsen via een mailtje aan: j.philipsen@taalaanzee.nl. Je kunt ook altijd even met 070-3456005.

Tot snel bij Taal aan Zee!


Onze vacatures (vrijwilligersfuncties)

Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.

Kijk hier voor de vacature.
Kijk hier naar het verhaal van taalcoach Jeannine

Als taalvrijwilliger in de bibliotheek begeleid je conversatie bijeenkomsten waar anderstaligen met elkaar de Nederlandse taal oefenen (inburgeraars, oudkomers, vluchtelingen, expats). We vragen een beschikbaarheid van 2,5 uur per week. Als je niet wekelijks ingezet wilt worden, dan is dit zeker ook bespreekbaar. Kijk hier voor de vacature.
Voor deze ontmoetingen zoeken we nu taalvrijwilligers voor de volgende locaties:
 • Bibliotheek Transvaalkwartier, Hobbemaplein 30, 2526 JB Den Haag
  donderdagochtend 10.30 – 12.00 uur
  vrijdagochtend 10.30 – 12.00 uur
  zaterdagochtend 10.30 – 12.00 uur
 • Bibliotheek Wateringse Veld, Laan van Wateringse Veld 468, 2548 CL Den Haag
  donderdagmiddag 13.15 – 14.45 uur
 • Bibliotheek Bouwlust, Bouwlustlaan 160, 2544 MZ Den Haag
  donderdagavond 18.00 – 19.30 uur (invaller)
 • Bibliotheek Bomenbuurt Fahrenheitstraat 707, 2561 DE Den Haag
  vrijdagavond 18.15 – 19.45 uur

Als je interesse hebt voor deze functie, maar op een ander dagdeel beschikbaar bent, dan maken we ook graag kennis. We kunnen je dan in portefeuille houden.

Karen is taalvrijwilliger in de bibliotheek en vertelt hier hoe leuk het is. En Desiree vertelt het in onderstaand interview.
Kijk hier naar het verhaal van vrijwilliger in de bieb Desiree

Als taalmaatje help je 1 of 2 uur per week een nieuwkomer met het oefenen van de Nederlandse taal. Je biedt je maatje de kans om Nederlands te spreken. Met behulp van verschillende tips en oefeningen werk je samen stap voor stap naar uitbreiding van de woordenschat en de zelfredzaamheid van je maatje.
Je oefent op een laagdrempelige, speelse en informele manier taal in de praktijk door samen de krant te lezen, een filmpje te kijken en dat te bespreken of je bereidt met een rollenspel een gesprek in de supermarkt voor.
Kijk hier voor de vacature.
Heb je belangstelling voor deze leuke vrijwilligersfunctie? Meld je dan direct aan via deze link.
Kijk hier naar het filmpje over het jonge taalmaatjeskoppel Maarten en Ismail in de bibliotheek. Taalmaatjes is overigens voor alle leeftijden!

Je geeft als taalcoach groepsles 2 uur per week Nederlandse les aan een groepje van maximaal 10 anderstalige vrouwen (en soms mannen). Je verzorgt taallessen in Den Haag op een vaste locatie bij de deelnemers in de buurt. In de schoolvakanties ben je vrij.
Kijk hier voor de vacature.
Taalcoach Auke vertelt over zijn vrijwilligerswerk

Als Taalcoach Taal in de praktijk verzorg je de bijeenkomsten met gastsprekers en begeleid je de deelnemers van Taal aan Zee bij uitstapjes. De uitstapjes begeleid je samen met de Begeleider excursies. Voor het vormgeven van de bijeenkomsten en het uitvoeren van de excursies heeft Taal aan Zee materiaal en je krijgt ondersteuning van een coördinator. De groepjes bestaan uit maximaal 15 anderstaligen.
De bijeenkomsten vinden plaats bij Taal aan Zee op de Calandstraat of op een locatie ergens in Den Haag. Je bent één keer per week een dagdeel op een vast moment beschikbaar.
Kijk hier voor de vacature.


Als Begeleider Taal in de Praktijk begeleid je de deelnemers van Taal aan Zee bij uitstapjes. Dit doe je samen met de Taalcoach Taal in de praktijk die les geeft. De excursies sluiten aan bij het thema dat behandeld wordt in de les. De groepjes bestaan uit maximaal 15 anderstaligen.
Het is ook mogelijk zelf de les te geven en een rol te spelen in de organisatie van de excursies.
Je bent 1 -2 keer per maand 2 uur per keer beschikbaar beschikbaar.
Kijk hier voor de vacature.

Kan jij makkelijk gesprekken aanknopen met nieuwkomers in Den Haag? Dan is de functie van begeleider bij excursies van Sagènn wat voor jou.
Vluchtelingen die in Den Haag komen wonen krijgen taalles bij de taalschool Sagènn. In de eerste weken dat ze les volgen maken deze 10 tot 12 cursisten kennis met de stad Den Haag, krijgen ze belangrijke informatie en maken ze wekelijks een excursie op vrijdag- of donderdagochtend van 9.00-12.00 uur (en binnenkort waarschijnlijk ook in de middagen op donderdag en vrijdag).
Je bent maandelijks drie dagdelen op de donderdag of vrijdagochtenden beschikbaar.
Deze excursie sluit aan bij het thema dat die week behandeld wordt in de les. Als begeleider ga je tijdens de excursies samen met de taaldocent op pad met de cursisten.
Kijk hier voor de vacature.

Als begeleider van leskoppels monitor je de taaltrajecten van een aantal thuisleskoppels. Je bent
contactpersoon voor de leskoppels en legt per traject meerdere keren een voortgangsbezoek aan huis af bij anderstaligen en hun gezinnen in Den Haag.
Samen met de deelnemer en de taalcoach kijk je naar de voortgang en houd je het behalen van het lesdoel in de gaten. Waar nodig bied je daarbij
ondersteuning. Na ongeveer 10 maanden begeleid je de afronding van de les en de doorstroom van de deelnemer naar een vervolgactiviteit.
De tijdsinvestering is gemiddeld 3 uur per week voor een periode van ten minste 1 jaar.
Deze functie is ook goed te combineren met de functie ‘matcher leskoppels’.
Kijk hier voor de vacature.

In portefeuille: Als docent NT2 niveauverhoging en/of spreekvaardigheid is je hoofdtaak het voorbereiden en uitvoeren van groepslessen Nederlands met behulp van een lesmethode en aanvullend materiaal.

Je geeft 1 dagdeel (of meer) Nederlandse les aan vluchtelingen op de centrale locatie van Taal aan Zee.
We verwachten in principe dat je tot de zomervakantie beschikbaar bent. Maar ook een deel van het jaar is mogelijk. Tijdens feestdagen en vakanties wordt er geen les gegeven.
Wil jij een groep mensen een cursusjaar 1 of 2 dagdelen per week lesgeven én wil je leuke collega’s? Word dan docent Niveauverhoging en/of docent Spreekvaardigheid op onze centrale locatie op de Calandstraat en kijk hier voor de vacature.
Kijk hier naar het verhaal van docent Sandra

Als matcher leskoppels koppel je een deelnemer aan een taalcoach voor thuisles.
Daarvoor ga je bij de deelnemer (meestal vrouwen, soms een man) op huisbezoek voor een tweede intake. Met behulp van een intakeformulier maak je de lessituatie, het niveau en de lesdoelen inzichtelijk. Naar aanleiding daarvan instrueer je de taalcoach en zoek je passend lesmateriaal, zo nodig samen met de coördinator, die meestal ook de instructie over het lesmateriaal verzorgt. Ten slotte begeleid je het eerste bezoek van de taalcoach bij de deelnemer thuis.
De tijdsinvestering is gemiddeld 2 uur per week. Deze functie is ook goed te combineren met de functie ‘begeleider leskoppels’.
Kijk hier voor de vacature.

De functie van taalcoach thuisles is ook heel geschikt voor eerstejaars en tweedejaars studenten Social Work. Tweedejaars studenten kunnen deze taak eveneens gebruiken als stageplaats aangevuld met een aantal andere werkzaamheden in de organisatie.
Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.
Kijk hier voor de vacature.