Vacatures voor vrijwilligers

Laatst bijgewerkt op 2 oktober 2023

  • Hou jij van taal, andere culturen en mensen?
  • Heb jij een goede beheersing van het Nederlands?
  • Ben je een paar uur per week beschikbaar voor vrijwilligerswerk in Den Haag?
  • Communiceer jij op een open en vriendelijke manier?

Dan heeft het team van Taal aan Zee leuke vacatures voor je, zoals de vacature van taalcoach of docent spreekvaardigheid, waarbij je ongeveer een half jaar één dagdeel per week Nederlandse les geeft aan ouders op Haagse basisscholen. Of word je liever taalmaatje of taalcoach taaloefenplekken? Je ziet alle vacatures hieronder.

Wil je een vluchteling, asielzoeker of kwetsbare anderstalige in Den Haag helpen met het oefenen van de Nederlandse taal? Wat fijn! We leren je graag kennen en nodigen je van harte uit voor onze online informatiebijeenkomst. Kijk hier voor alle informatie (ook over hoe je je kunt aanmelden).

Tot snel bij Taal aan Zee!


Onze vacatures (vrijwilligersfuncties)

Als taalmaatje oefen je de Nederlandse taal in de praktijk met een vluchteling op een laagdrempelige, speelse en informele manier. Dat doe je 1 keer per week, tussen de anderhalf en twee uur. Je kunt samen gaan lopen, naar de bibliotheek of kiezen om iets anders te doen.
Met behulp van verschillende tips en oefeningen werk je samen stap voor stap naar uitbreiding van de woordenschat en de zelfredzaamheid van je maatje. Kijk hier voor de vacature.
Meld je hier aan als taalmaatje.

Als taalcoach of docent spreekvaardigheid geef je één dagdeel per week Nederlandse les aan ouders op basisscholen.
Taal aan Zee verzorgt in samenwerking met het ROC Mondriaan Taal+ en Bibliotheek Den Haag een taaltraject met spreekvaardigheidslessen voor laagtaalvaardige ouders op basisscholen in Den Haag voor de duur van 20 weken.
Doel is ook om de ouderbetrokkenheid te verhogen.
We verwachten dat je hiervoor 20 weken beschikbaar bent vanaf de start van de lessen. Geplande nieuwe lesgroepen zullen na de zomervakantie gestart worden. In de schoolvakanties ben je vrij.
Kijk hier voor deze nieuwe vacature.


Als Taal & Toekomstcoach help jij een jonge nieuwkomer om een studie of baan te vinden.
Lijkt het je leuk om iemand wegwijs te maken om makkelijker een studie, stage of baan te vinden?
Word dan Taal & Toekomstcoach!
Je spreekt 2 uur per week met de jongere af (totaal: 20 weken) en oefent Nederlandse gesprekken met een jongere (bijv. een sollicitatiegesprek). Je ontdekt samen de talenten van de jongere. En versterkt je de jongeren bij het opbouwen van een netwerk.
Kijk hier voor deze nieuwe vacature.
Meld je hier aan als taalcoach Taal & Toekomst.

Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.

Kijk hier voor de vacature.

Als docent NT2 niveauverhoging en/of spreekvaardigheid is je hoofdtaak het voorbereiden en uitvoeren van groepslessen NT2 met behulp van een lesmethode en aanvullend materiaal.

Je geeft 1 dagdeel (of meer) Nederlandse les aan vluchtelingen op de centrale locatie van Taal aan Zee. We verwachten dat je tot de zomervakantie beschikbaar bent. Tijdens feestdagen en vakanties
wordt er geen les gegeven.
Kijk hier voor de vacature.

Als taalcoach taaloefenplekken help je deelnemers door de vaardigheden die ze leren tijdens de taallessen ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. De taaloefenplekken zijn in Transvaal en Rustenburg/Oostbroek kunnen bestaan uit het doen van vrijwilligerswerk, het volgen van een cursus of voorlichting. Je helpt de deelnemer door mee te gaan naar de activiteit, de activiteit samen voor te bereiden of na te bespreken.
Het is een flexibele vrijwilligersfunctie. Je doet dit in principe tenminste een half jaar, gemiddeld ongeveer 2 uur per week. Je kunt voor wisselende periodes aan een deelnemer gekoppeld worden, de begeleiding van één deelnemer kan een aantal weken of een aantal maanden zijn. Er is ook een flexpool.
Kijk hier voor deze nieuwe vacature.

Kan jij makkelijk gesprekken aanknopen met nieuwkomers in Den Haag? Dan is de functie van begeleider bij excursies van Sagènn wat voor jou.
Vluchtelingen die in Den Haag komen wonen krijgen taalles bij de taalschool Sagènn. In de eerste weken dat ze les volgen maken deze 10 tot 12 cursisten kennis met de stad Den Haag, krijgen ze belangrijke informatie en maken ze wekelijks een excursie op vrijdag- of donderdagochtend van 9.00-12.00 uur (en binnenkort waarschijnlijk ook in de middagen op donderdag en vrijdag).
Je bent maandelijks drie dagdelen op de donderdag of vrijdagochtenden beschikbaar.
Deze excursie sluit aan bij het thema dat die week behandeld wordt in de les. Als begeleider ga je tijdens de excursies samen met de taaldocent op pad met de cursisten.
Kijk hier voor de vacature.

Als taalvrijwilliger in de bibliotheek begeleid je conversatie bijeenkomsten waar anderstaligen met elkaar de Nederlandse taal oefenen (inburgeraars, oudkomers, vluchtelingen, expats). We vragen een beschikbaarheid van 2,5 uur per week. Als je niet wekelijks ingezet wilt worden, dan is dit zeker ook bespreekbaar. Kijk hier voor de vacature.
Voor deze ontmoetingen zoeken we nu taalvrijwilligers voor de volgende locaties:
 Wijkcentrum Moerwijk, Aagje Dekenlaan 51, 2533 SG Den Haag, donderdagochtend 9.30 – 11.00 uur
 Bibliotheek Transvaalkwartier, Hobbemaplein 30, 2526 JB Den Haag, donderdagochtend 10.30 – 12.00 uur en zaterdagochtend 10.30 – 12.00 uur
 Bibliotheek Bouwlust, Bouwlustlaan 160, 2544 MZ Den Haag, donderdagavond 18.00 – 19.30 uur
 Wijkcentrum Mariahoeve , Ivoorhorst 155, 2592 TH Den Haag, vrijdagochtend 10.00-11.30 uur
 Wijkcentrum De Wissel, Van Meursstraat 1b, 2524 XN Den Haag, vrijdagochtend 10.15-11.45 uur
 Bibliotheek Loosduinen, Loosduinse Hoofdstraat 555, 2552 AE Den Haag, vrijdagavond 18.15 – 19.45 uur
.
Als je interesse hebt voor deze functie, maar op een ander dagdeel beschikbaar bent, dan maken we ook graag kennis. We kunnen je dan in portefeuille houden.


Je geeft als taalcoach groepsles 2 uur per week Nederlandse les aan een groepje van maximaal 10 anderstalige vrouwen (en soms mannen). Je verzorgt taallessen in Den Haag op een vaste locatie bij de deelnemers in de buurt. In de schoolvakanties ben je vrij.
Kijk hier voor de vacature.

Word taalvrijwilliger bij Voel je goed! Na een training van vier dagdelen ben je in staat om een groepje deelnemers te begeleiden bij het beter begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Zo kunnen zij hun gezondheidsvaardigheden verbeteren.
Je begeleidt een groep van 5 volwassenen bij 20 wekelijkse bijeenkomsten in Den Haag.
Tijdens de Voel je goed!-cursus werk je met professioneel ontwikkeld lesmateriaal over gezonde voeding, koken, over bewegen en andere zaken die met gezond leven te maken hebben.
Kijk hier voor de vacature.

De functie van taalcoach thuisles is ook heel geschikt voor eerstejaars en tweedejaars studenten Social Work. Tweedejaars studenten kunnen deze taak eveneens gebruiken als stageplaats aangevuld met een aantal andere werkzaamheden in de organisatie.
Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.
Kijk hier voor de vacature.