Vacatures voor vrijwilligers

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2023

  • Hou jij van taal, andere culturen en mensen?
  • Heb jij een goede beheersing van het Nederlands?
  • Ben je een paar uur per week beschikbaar voor vrijwilligerswerk in Den Haag?
  • Communiceer jij op een open en vriendelijke manier en kun jij je taalgebruik aanpassen aan het niveau van cursisten van Taal aan Zee?

Dan heeft het team van Taal aan Zee leuke nieuwe vacatures voor je, zoals een nieuwe vacature van taalcoach of docent spreekvaardigheid, waarbij je één dagdeel per week Nederlandse les geeft aan ouders op basisscholen. Of wordt je liever begeleider van excursies? Je ziet alle vacatures hieronder.

Meld je aan voor een informatiebijeenkomst

Wil je een vluchteling, asielzoeker of kwetsbare anderstalige in Den Haag helpen met het oefenen van de Nederlandse taal? Wat fijn! We leren je graag kennen en nodigen je van harte uit voor onze online informatiebijeenkomst. Kijk hier voor alle informatie (ook over hoe je je kunt aanmelden).

Tot snel bij Taal aan Zee!


Onze vacatures (vrijwilligersfuncties)

Als taalvrijwilliger in de bibliotheek begeleid je conversatie bijeenkomsten waar anderstaligen met elkaar de Nederlandse taal oefenen (inburgeraars, oudkomers, vluchtelingen, expats). We vragen een beschikbaarheid van 2,5 uur per week. Als je niet wekelijks ingezet wilt worden, dan is dit zeker ook bespreekbaar.
Vanwege de enorme belangstelling voor deze ontmoetingen zoeken we nu taalvrijwilligers voor:
  • Centrum Vliethage, dinsdagochtend 10.00 – 11.30 uur en woensdagochtend 10.00 – 11.30 uur
  • Bibliotheek Escamp, dinsdagmiddag 15.30 – 17.00 uur en dinsdagavond 18.00 – 19.30 uur
  • Bibliotheek Schilderswijk, donderdagmiddag 13.30-15.00 uur (in portefeuille)
  • Bibliotheek Bouwlust, donderdagavond 18.00 -19.30 uur en reserve voor woensdagochtend 10.00-11.30
  • Bibliotheek Laakkwartier, zaterdagochtend 10.30 – 12.00 uur
Kijk hier voor de vacature.


Als taalcoach of docent spreekvaardigheid geef je één dagdeel per week Nederlandse les aan ouders op basisscholen. We verwachten dat je hiervoor 20 weken beschikbaar bent van februari tot september. In de schoolvakantie ben je vrij.
Taal aan Zee verzorgt in samenwerking met het ROC Mondriaan Taal+, Bibliotheek Den Haag en
Centrum Jeugd & Gezin (CJG) een taaltraject met spreekvaardigheidslessen voor laagtaalvaardige
ouders op basisscholen in Den Haag voor de duur van 20 weken. Doel is ook om de ouder-betrokkenheid te verhogen.
Kijk hier voor deze nieuwe vacature.

Weet jij veel van Den Haag en vertel je er graag over? Dan is de functie van begeleider bij excursies van Sagènn wat voor jou.
Vluchtelingen die in Den Haag komen wonen krijgen taalles bij de taalschool Sagènn. In de eerste weken dat ze les volgen maken deze 10 tot 12 cursisten kennis met de stad Den Haag, krijgen ze belangrijke informatie en maken ze wekelijks een excursie op vrijdag- of donderdagochtend van 9.00-12.00 uur (en binnenkort waarschijnlijk ook in de middagen op donderdag en vrijdag).
Je bent maandelijks drie dagdelen op de donderdag of vrijdagochtenden beschikbaar.
Deze excursie sluit aan bij het thema dat die week behandeld wordt in de les. Als begeleider ga je tijdens de excursies samen met de taaldocent op pad met de cursisten.
Kijk hier voor de vacature.

Je geeft als taalcoach groepsles 2 uur per week Nederlandse les aan een groepje van maximaal 10 anderstalige vrouwen (en soms mannen). Je verzorgt taallessen in Den Haag op een vaste locatie bij de deelnemers in de buurt, bijvoorbeeld per direct bij Basisschool Het Galjoen op maandagochtend.
Kijk hier voor de vacature.

Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.

Kijk hier voor de vacature.

Word taalvrijwilliger bij Voel je goed! Na een training van vier dagdelen ben je in staat om een groepje deelnemers te begeleiden bij het beter begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Zo kunnen zij hun gezondheidsvaardigheden verbeteren.
Je begeleidt een groep van 5 volwassenen bij 24 wekelijkse bijeenkomsten in de wijk Bouwlust in Den Haag.
Tijdens de Voel je goed!-cursus werk je met professioneel ontwikkeld lesmateriaal over gezonde voeding, koken, over bewegen en andere zaken die met gezond leven te maken hebben.
Kijk hier voor de vacature.

Stageplek eerstejaars en tweedejaars studenten Social Work: Een-op-een taalcoaching aan huis en
Organiseren van activiteiten voor taalleerders
Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.
Deze functie is heel geschikt voor eerstejaars studenten Social Work. Tweedejaars studenten kunnen deze taak eveneens gebruiken als stageplaats aangevuld met een
aantal andere werkzaamheden in de organisatie.
Kijk hier voor de vacature.

Als taalmaatje oefen je met een vluchteling op laagdrempelige, speelse en informele manier de Nederlandse taal in de praktijk.

Kijk hier voor de vacature die vanaf midden februari 2023 weer actief wordt.


In samenwerking met Koninklijke Visio wordt op dit moment geïnventariseerd welke activiteiten kunnen worden aangeboden op een locatie in Den Haag voor de doelgroep BZAK (slechtziende en blinde migranten).
Er zijn activiteiten zoals: sport (sportschool toestellen aanwezig), yoga, muziekles, kookles, ontmoeting lotgenoten en taalles. Taal aan Zee zal lessen spreekvaardigheid organiseren voor een kleine groep deelnemers, verwachting 5 tot 6 maximaal. Op korte termijn start een pilot met enkele deelnemers van Visio met een visuele beperking.
Kijk hier voor de vacature van Taalcoach Groepsles Spreekvaardigheid voor BZAK-deelnemers.

Als systeem- en netwerkondersteuner van Taal aan Zee ondersteun je de betaalde medewerker systeem- en netwerkbeheerder bij het operationeel beheer van de  IT-infrastructuur.
Je bent een aantal uren per week beschikbaar, liefst op locatie. Je lost incidenten en problemen op. Je adviseert over vervanging of aanschaf van apparatuur.
Kijk hier voor de vacature.