Vacatures voor vrijwilligers

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2022

  • Hou jij van taal, andere culturen en mensen?
  • Heb jij een goede beheersing van het Nederlands?
  • Ben je een paar uur per week beschikbaar voor vrijwilligerswerk in Den Haag?
  • Communiceer jij op een open en vriendelijke manier en kun jij je taalgebruik aanpassen aan het niveau van cursisten van Taal aan Zee?

Dan heeft het team van Taal aan Zee leuke vacatures voor je. Je ziet ze hieronder.

Meld je aan voor een informatiebijeenkomst

Wil je een vluchteling, asielzoeker of kwetsbare anderstalige in Den Haag helpen met het oefenen van de Nederlandse taal? Wat fijn! We leren je graag kennen en nodigen je van harte uit voor onze online informatiebijeenkomst. Kijk hier voor alle informatie (ook over hoe je je kunt aanmelden).

Tot snel bij Taal aan Zee!


Als taalmaatje oefen je met een vluchteling op laagdrempelige, speelse en informele manier de Nederlandse taal in de praktijk.
Kijk hier voor de vacature.
Hier kun je je direct aanmelden.

Word taalvrijwilliger bij Voel je goed! Na een training van vier dagdelen ben je in staat om een groepje deelnemers te begeleiden bij het beter begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Zo kunnen zij hun gezondheidsvaardigheden verbeteren.
Je begeleidt op maandagen een groep van 5 volwassenen bij 24 wekelijkse bijeenkomsten in de wijk Bouwlust in Den Haag.
Tijdens de Voel je goed!-cursus werk je met professioneel ontwikkeld lesmateriaal over gezonde voeding, koken, over bewegen en andere zaken die met gezond leven te maken hebben.
Kijk hier voor de vacature.


Als Intaker taalmaatje voer je op onze centrale locatie intakegesprekken met (potentiele) deelnemers (taalmaatjes). Zij hebben zichzelf aangemeld of zijn doorverwezen door een andere (taal)organisatie.
Aan de hand van de criteria van Taal aan Zee beoordeel je (in overleg met je coördinator) of de deelnemer in aanmerking komt voor een taalmaatje bij Taal aan Zee. Bij het gesprek probeer je een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de deelnemer en zijn/haar leervraag.
Kijk hier voor de vacature.


Als docent NT2 niveauverhoging en/of spreekvaardigheid geef je één of twee dagdelen per week Nederlandse les aan vluchtelingen en andere kwetsbare anderstaligen. De lessen geef je op de centrale locatie van Taal aan Zee op Calandstraat 1.

Je begint na de zomervakantie en bent een schooljaar beschikbaar. Kijk hier voor de vacature.

Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.

Kijk hier voor de vacature.

Stageplek eerstejaars en tweedejaars studenten Social Work: Een-op-een taalcoaching aan huis en
Organiseren van activiteiten voor taalleerders
Als taalcoach thuisles geef je thuis of dichtbij huis Nederlandse les aan kwetsbare anderstalige(n) in Den Haag die (nog) niet in staat zijn om Nederlandse les op locatie te krijgen. We zoeken ook taalcoaches die wekelijks thuisles kunnen geven aan migranten met een visuele beperking.
Deze functie is heel geschikt voor eerstejaars studenten Social Work. Tweedejaars studenten kunnen deze taak eveneens gebruiken als stageplaats aangevuld met een
aantal andere werkzaamheden in de organisatie.
Kijk hier voor de vacature.

Je voert als intaker thuisles intakegesprekken met kwetsbare anderstalige vrouwen (en soms een man) die zich hebben aangemeld voor Nederlandse les bij hen thuis of in de buurt. Aan de hand van de criteria van Taal aan Zee en de sociale kaart beoordeel je in overleg met de coördinator of zij/hij op de wachtlijst voor thuisles komt of dat je haar/hem verwijst naar een andere taalcursus. Bij het gesprek gebruik je een intakeformulier; je maakt ook verslagen van de gesprekken.
De tijdsinvestering is gemiddeld 4 uur per week voor een periode van ten minste 1 jaar. Dit zijn gemiddeld 3 intakegesprekken per week. Kijk hier voor de vacature.


Je geeft als taalcoach groepsles 2 uur per week Nederlandse les aan een groepje van maximaal 10 anderstalige vrouwen (en soms mannen). Je verzorgt taallessen in Den Haag op een vaste locatie bij de deelnemers in de buurt, bijvoorbeeld op een school of in een buurtcentrum.
Kijk hier voor de vacature.

In samenwerking met Gemiva Sparring en Koninklijke Visio wordt op dit moment geïnventariseerd welke activiteiten kunnen worden aangeboden op de locatie Sparring Activiteitencentrum, Leyweg 1452, 2545 HP Den Haag voor de doelgroep BZAK (slechtziende en blinde migranten).
Er zijn activiteiten zoals: sport (sportschool toestellen aanwezig), yoga, muziekles, kookles, ontmoeting lotgenoten en taalles. Taal aan Zee zal lessen spreekvaardigheid organiseren voor een kleine groep deelnemers, verwachting 5 tot 6 maximaal. Op korte termijn start een pilot met enkele deelnemers van Visio met een visuele beperking.
Kijk hier voor de vacature van Taalcoach Groepsles Spreekvaardigheid voor BZAK-deelnemers.


Als taalvrijwilliger in de bibliotheek begeleid je conversatie bijeenkomsten waar anderstaligen met elkaar de Nederlandse taal oefenen (inburgeraars, oudkomers, vluchtelingen, expats). We vragen een beschikbaarheid van 2,5 uur per week.
Wij zoeken nu taalvrijwilligers voor:
• Wijkcentrum Cromvlietplein, Cromvlietplein 120, 2516 KV, Den Haag
maandagochtend 9.00 – 10.30 uur

• Bibliotheek Escamp , Leyweg 811, 2545 HA, Den Haag
• dinsdagavond 18.00 – 19.30 uur

• Wijkcentrum Mariahoeve Ivoorhorst 155, 2592 TH Den Haag
vrijdagochtend 9.30 – 11.00 uur

• Bibliotheek Laakkwartier, Linnaeusstraat 2, 2522 GR, Den Haag
maandagochtend 9.30 – 11.00 uur
zaterdagochtend 10.30 – 12.00 uur
Kijk hier voor de vacature.

Als begeleider van leskoppels monitor je de taaltrajecten van verschillende thuisleskoppels. Je bent contactpersoon voor de leskoppels en legt per traject meerdere keren een voortgangsbezoek af. Kijk hier voor de vacature.

Je kunt deze functie goed combineren met de functie van matcher leskoppels. Als matcher koppel je deelnemers aan taalcoaches.
Je begeleidt het eerste bezoek van de taalcoach bij de deelnemer thuis, helpt de taalcoach en zoekt passend lesmateriaal.
Kijk hier voor de vacature van gemiddeld 4 uur per week.