Een nieuwe Taal & Toekomst voor nieuwkomers Yaser, Robel en Sara

Voor veel jonge nieuwkomers is het extra lastig om wegwijs te worden in het Nederlandse onderwijsstelsel en een goede keuze te maken voor de juiste, passende opleiding, stage of (bij)baan. Het taalcoachprogramma Taal & Toekomst van Het Begint met Taal helpt jonge anderstaligen die gedurende een bepaalde periode ondersteuning nodig hebben bij het realiseren van hun toekomstdromen op het gebied van hun stage, opleiding of werk.

In Den Haag doen Taal aan Zee en Gilde Samenspraak mee aan het programma,

Jongeren Yaser, Sara en Robel gingen samen met een taalcoach een half jaar lang aan de slag met hun toekomstdromen. Hoe dat is gegaan kun je hier lezen.

Yaser

Nieuwkomer Yaser (links op de foto) startte eind vorig jaar bij Taal aan Zee met het programma en heeft samen met zijn taalcoach Ines (rechts op de foto) in twintig sessies aan zijn leerdoelen gewerkt m.b.t. tot opleidingskeuze.

Ines over Yaser: ”ik denk dat Nederland blij mag zijn met iemand als jou erbij”.

Yaser heeft met behulp van zijn coach Ines een studiekeuze kunnen maken. In september 2020 wil hij na het schakeljaar bij de HHS starten met de opleiding civiele techniek.

Ines en Yaser hebben leuke uitstapjes gemaakt: zo zijn ze naar het Vredespaleis geweest, een discussieavond in het Humanity House bezocht en een (Nederlandstalige) film bekeken op het filmfestival Movies that Matters.

Sara

Deelnemer Sara: “Caroline kan mij leren hoe ik mijzelf kan vertrouwen”
“Caroline staat altijd achter mij!”

Sara (deelnemer, rechts op foto) en coach Caroline (links op foto) sloten ook hun Taal & Toekomsttraject succesvol af.
Sara heeft zich met hulp van Caroline opgegeven voor het staatsexamen programma I en heeft zich georiënteerd op een vervolgopleiding.

Robel

Marja en Robel hebben in juli het T&T traject afgesloten. Robel is overgegaan van de MBO 1 naar de MBO 2 opleiding Zorg en Dienstverlening.
Robel heeft met Marja veel les- en gespreksstof kunnen oefenen.

Taalcoach Marja:

Er waren woorden en begrippen die Robel niet altijd in het Tygrinya kende. Wanneer ben je een wereldburger en wat is een multiculturele samenleving?

Marja kijkt met plezier terug op deze bijzondere gesprekken, die voor haar echt een pluspunt zijn van het werk als taalvrijwilliger.

Wij wensen Yaser, Sara en Robel heel veel succes en danken Ines, Caroline en Marja voor hun goede begeleiding!