Leesinspiratie door het vinden van de juiste boeken

Ontdek de kracht van lezen in het leren van een nieuwe taal

Door: Robine Hillen van Heel Den Haag Leest: https://www.heeldenhaagleest.nl/verhalen-1/leesinspiratie-door-het-vinden-van-de-juiste-boeken

Samen met Loes van Lakerveld, docent bij onze partner Taal aan Zee, spreken we over het belang van lezen in het leren van een taal. Loes geeft spreekvaardigheid en gaat tijdens haar lessen vooral veel met de cursisten in gesprek. Daarnaast organiseert ze culturele uitstapjes en leest ze samen met de groep sinds november 2023 boeken in makkelijke taal tijdens haar les.

Van Sonny Boy naar Het Diner

Eind 2023 komt Loes in aanraking met Sonny Boy, van Annejet van der Zijl, in makkelijke taal. Ze besluit het boek mee te nemen voor haar cursisten, zodat ze met elkaar een boek kunnen lezen. Dit blijkt een groot succes.

Vanaf dat moment lezen de cursisten iedere week 20 bladzijden. Enthousiast vertellen ze hoeveel ze van Sonny Boy hebben geleerd over de Tweede Wereldoorlog, de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse omgangsvormen. “Het is heel leuk om met elkaar te lezen en er samen over te praten.” vertelt een van de cursisten. “We leren daardoor ook de Nederlandse cultuur en gewoonten beter begrijpen”.

Inmiddels hebben de cursisten Sonny Boy uit en lezen zij Het Diner van Herman Koch. Aan de hand van vragen gaan ze met elkaar in gesprek over het verhaal en de karakters.  Tijdens de les, die ik op dat moment bijwoon, leest Loes een stukje uit het boek voor en vraagt de aanwezigen zo nu en dan om bepaalde woorden uit te leggen en zich een beeld te vormen van wat er gebeurt. Zo wordt de woordenschat vergroot, leren de cursisten de verhalen beter begrijpen en zijn ze steeds beter in staat om in het Nederlands met anderen te communiceren.

Leesmotivatie

Veel cursisten hebben vroeger ook veel gelezen. Ze zijn leergierig en hebben weinig aanmoediging nodig om een boek op te pakken. “Maar soms hebben ze geen tijd gehad om thuis te lezen, dan kunnen andere cursisten hen in de les bijpraten en kunnen ze later de overgeslagen pagina’s alsnog lezen.” vertelt Loes.

Een aantal cursisten spreken tijdens de les al over de volgende stap. Na het lezen van het boek in makkelijke taal zijn zij van plan om over te gaan op het reguliere boek. Door de twee versies te vergelijken hopen ze meer zicht te krijgen op de verschillen en overeenkomsten in schrijfstijl en taalgebruik. Ze zijn gedreven om de boeken die ze lezen te doorgronden en steeds nieuwe boeken uit de Nederlandse literatuur te ontdekken.

Taal en beeld

Een van de cursisten leest graag en zegt: “Vroeger had ik een grote bibliotheek in mijn huis, maar in het Nederlands is het soms nog moeilijk om me een beeld te vormen van wat ik lees”.

Nadat zij Sonny Boy hadden gelezen, keken de cursisten dan ook de verfilming van het boek en gingen ze hierover in gesprek tijdens de les. Dit heeft hen geholpen om een nog beter beeld te vormen bij het verhaal en de omgeving waarin dit zich afspeelt.

Heel Den Haag Leest bij Taal aan Zee

Dit jaar bestaat Taal aan Zee 10 jaar! Tijdens dit lustrumjaar besteedt de organisatie extra aandacht aan lezen.

Zo’n 330 vrijwilligers oefenen wekelijks Nederlands met nieuwkomers in Den Haag. Naast het lezen tijdens de lessen van Loes en andere vrijwilligers, zijn er nog veel meer mooie plannen om de leesvaardigheid en het leesplezier van de cursisten te vergroten. Zo is er onder meer aandacht voor lezen in de nieuwsbrieven en trainingen voor vrijwilligers en gaat de leesclub voor nieuwkomers binnenkort van start.