Scholingstips voor taalvrijwilligers

Beste taalvrijwilligers van Taal aan Zee,

We hebben drie leuke externe scholingstips voor je:

1. Webinar Spreektaal op 16 mei

Op dinsdag 16 mei 2017 van 19:30-20:30 uur organiseert Het Begint met Taal de webinar Spreektaal. Het is gratis! Je kunt je hier aanmelden.

SpreekTaal is het meest gebruikte materiaal voor taalcoaching. In deze webinar wordt uitgelegd hoe je SpreekTaal gebruikt. Wil je weten wat SpreekTaal inhoudt? En hoe je er het beste mee werkt? Meld je dan hier aan voor de gratis webinar. In de webinar vertellen we ook hoe je SpreekTaal kunt gebruiken met analfabeten en deelnemers die helemaal geen Nederlands spreken.

Voorbereiding

We raden je aan ter voorbereiding het handboek voor taalcoaches en de e-learning van Het Begint met Taal te bekijken. Neem eens alvast een inkijkje in de SpreekTaal-boekjes. Je kunt ze via de website van Het Begint met Taal downloaden.

 

2. Voorlichting Oefenen.nl op 30 mei

Wil je kennismaken met de (nieuwste) programma’s op www.oefenen.nl? Of beter leren werken met het Volgsysteem? Kom dan naar de gratis voorlichting “Doe meer met Oefenen.nl!” op dinsdag 30 mei op de Brouwersgracht!

Oefen met lezen, schrijven, rekenen en internetten. Leer tegelijkertijd over onderwerpen als werk, opvoeding, gezondheid en omgaan met geld. Populaire leerprogramma’s zijn Lees en Schrijf!, Taalklas.nl en Klik & Tik.

Er zijn twee verschillende programmaonderdelen:

o   Van 13.00 tot 14.15 uur. Voorlichting 1: de (nieuwste) programma’s van Oefenen.nl.

o   Van 14.45 tot 16.00 uur. Voorlichting 2: het Volgsysteem.

Je kunt naar keuze aan één of beide onderdelen deelnemen. Meld je hier aan.

 

3. Webinar Iedereen actief! Over actieve werkvormen voor taalcoaching op 30 mei

Op dinsdag 30 mei 2017 van 19:30-20:45 uur organiseert Het Begint met Taal de webinar Iedereen actief! Het is gratis. Je kunt je hier aanmelden.

Als vrijwilliger heb je verschillende manieren om je deelnemer te begeleiden. Je kunt met hem/haar praten over het dagelijks leven of bijvoorbeeld SpreekTaal gebruiken. Maar daarnaast wil je soms ook wat anders met de cursisten die je begeleidt. Wat doe je bijvoorbeeld om de woordenschat van een bepaald thema nog een keer te herhalen? Wat kun je doen om luisteren en spreken op een andere manier aan te pakken? In deze webinar maak je kennis met en ervaar je verschillende werkvormen, onder andere uit het boek Actief met taal. Je krijgt uitleg waarom deze werkvormen goed werken en op welk moment je ze kunt gebruiken. Zo kun je met nieuwe inspiratie weer aan de slag! Je kunt je hier aanmelden voor de webinar op dinsdag 30 mei 2017 van 19:30-20:45 uur.