Spetterende aftrap project Cultuurmaatje

“Wat een positieve energie straalt deze groep mensen uit die al zoveel heeft meegemaakt”

20 maart molen

Op 20 maart vond de spetterende kick-off van het project Cultuurmaatje plaats. Bij dit project ondernemen vrijwilligers van Haags Theaterhuis maandelijks een culturele activiteit met asielzoekers en vluchtelingen die les krijgen bij stichting Taal aan Zee. De vrijwilliger van Haags Theaterhuis maakt op die manier kennis met iemand met een andere achtergrond én de cursist van Taal aan Zee leert meer over de stad en (de Nederlandse) cultuur!

35 cursisten meldden zich aan voor de informatiebijeenkomst van 10 maart. Tijdens intakegesprekken werd onder meer gevraagd naar de persoonlijke situatie van decursist, zijn/haar motivatie en affiniteit met cultuur. Uiteindelijk gingen 12 cursisten uit onder meer Iran, Syrië, Burundi en Eritrea door naar de kick-off van cultuurmaatje die afgelopen zondag plaatsvond in het Vrijtheater in Den Haag.

Tijdens de kick-off zorgde een kennismakingsbingo ervoor dat de eerste verlegenheid snel overwonnen werd en plaatsmaakte voor vrolijk contact tussen vrijwilligers en cursisten. Verhalenverteller Hiske de Vries wist de aanwezigen vervolgens te raken met een prachtig verhaal over een Friese boer die na een harde les leerde om meer met anderen te delen. Daarna kregen de deelnemers deopdracht om in een kring bijzondere informatie met elkaar uit te wisselen of in tweetallen iets uit te beelden. Hilarische momenten (“beeld samen een tulp uit”, “geef elkaar een compliment”) werden afgewisseld met ogenblikken van ontroering (“zing een kinderliedje” of “vertel de ander waar je trots op bent”). Toen eenmaal de koppels (cultuurmaatjes) bekend werden gemaakt, was er ruimte voor verdere uitwisseling en het maken van vervolgafspraken onder het genot van een hapje en drankje.

Vol enthousiasme en tevreden met de match (“jij hebt een mooie vrouw voor mij gevonden!”) verlieten de vrijwilligers en cursisten de zaal. De cursisten waren blij, want ze konden Nederlands praten met ‘echte’ Nederlanders en krijgen eindelijk de mogelijkheid om plaatsen van de stad te ontdekken die anders voor hen verborgen blijven. Vrijwilligers reageerden stomverbaasd, want “wat een positieve energie straalt deze groep mensen uit die al zoveel heeft meegemaakt” en “ze kunnen al grapjes maken in het Nederlands!”.

De komende tijd zullen we de koppels blijven volgen. Rond de zomer is weer gelegenheid om elkaar in groepsverband te treffen en het project te evalueren. De eerste banden tussen de cursisten en vrijwilligers zijn in ieder geval gesmeed!

Met vriendelijke groet,

Eva de Bruijne

Coördinator Unit Centraal

Taal aan Zee

aftrap Cultuurmaatje

20 maart kringgesprek