Taal aan Zee zoekt samenwerkingspartners voor aanbod spreekvaardigheid

 

 

 

 

 

 

Met het door Oranje Fonds gesteunde project spreekvaardigheid helpt stichting Taal aan Zee van 2018 tot en met 2020 jaarlijks 100 tot 150 vluchtelingen en asielzoekers in Zuid-Holland de taal in de praktijk te brengen. Voor de start van nieuwe spreekvaardigheidstrajecten willen we op korte termijn samenwerken met maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen in en om Den Haag. Iets voor uw organisatie?

 

 

 

Het project spreekvaardigheid

De lessen zijn bedoeld voor volwassen asielzoekers en vluchtelingen (van beginners tot gevorderden) die zich beter willen redden in onze maatschappij, tijdens een opleiding of op hun (vrijwilligers)werk. De Nederlandse taal leren betekent ook vooral de taal leren gebruiken. En dat blijkt voor veel vluchtelingen en asielzoekers niet vanzelfsprekend. De drempel om een gesprekje aan te knopen met Nederlanders is hoog. De kennis is er vaak wel, maar de durf om te spreken ontbreekt.

Afgelopen jaar heeft Taal aan Zee met veel succes spreekvaardigheidslessen op verschillende locaties (o.a. bij schakeltrajecten voor de Haagse Hogeschool en Erasmus Universiteit en een toekomsttraject bij Stichting Hoedje van Papier in Rotterdam) aangeboden. In de lessen staat het gebruik van de taal en het contact met Nederlanders centraal. Aan de hand van dagelijkse thema’s leren de deelnemers om stapsgewijs de vereiste taalkennis om te zetten naar volledige gesprekken in de praktijk.

Een greep uit de reacties van cursisten:

“Ik heb geleerd hoe ik met iemand kan praten en hoe ik vragen kan stellen.”

“Ik heb in de cursus niet alleen woordenschat geleerd, maar ook leerde ik hoe met Nederlandse mensen een gesprek te voeren op werk of in de Nederlandse maatschappij”

“We mochten hier fouten maken, niemand vond dat erg. Daar kreeg ik zelfvertrouwen van.”

 “Ik had aan het begin van deze cursus moeite om een kort of langer gesprek te voeren. Nu, na zes maanden, durf ik om gesprekjes te voeren en ook kan ik goed presenteren.”

Meer informatie

Taal aan Zee is verantwoordelijk voor de coördinatie van het project. Met betrokken partijen worden afspraken gemaakt over de precieze invulling en eventuele bijdrage. Neem hiervoor contact op met: Eva de Bruijne – unitcoördinator Taal aan Zee – 070-3456005 e.debruijne@taalaanzee.nlwww.taalaanzee.nl.