Les geven

Zonder vrijwilligers geen Taal aan Zee! Korter en krachtiger kunnen we het belang van de inzet van vrijwilligers niet formuleren. De educatieve activiteiten van Taal aan Zee worden uitgevoerd door enthousiaste vrijwilligers, met ondersteuning van een klein team van betaalde medewerkers.

Informatiebijeenkomsten  

Wil je aan de slag als taalvrijwilliger en/of meer informatie?

Taal aan Zee organiseert voor geïnteresseerden maandelijks een informatiebijeenkomst. Conform de richtlijnen van het RIVM in het kader van het coronavirus zijn er in ieder geval tot 1 juli geen informatiebijeenkomsten. Helaas kunnen we hierdoor momenteel ook geen nieuwe vrijwilligers inzetten.

Als je interesse hebt in een vrijwilligersfunctie bij Taal aan Zee, stuur ons dan een mailtje zodat we je kunnen uitnodigen zodra er een informatiebijeenkomst gepland staat. Uiteraard kun je ook deze website in de gaten houden voor de nieuwe datum.

Lees meer over:

Wat vragen wij van jou als taalvrijwilliger?

 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal en je hebt affiniteit met lesgeven. Je bent een rolmodel voor je deelnemer. Je bent in staat om je taalgebruik aan te passen aan het niveau van je deelnemer(s).
 • Je staat open voor de doelgroep van Taal aan Zee, andere culturen en levensopvattingen.
 • Je manier van communiceren is open, vriendelijk en enthousiast. Je hebt geduld en inlevingsvermogen.
 • Je bent voldoende digitaal vaardig om eventueel de les online te geven via bijvoorbeeld Skype, Whatsapp-bellen, Zoom of Jitsi.meet.
 • We bieden een gedegen basistraining en door het jaar heen scholingsdagen en verdiepingstrainingen aan. We verwachten dat je daaraan deelneemt.
 • We zien ook graag dat je deelneemt aan intervisie en/of werkoverleg. Het is niet alleen inspirerend, maar ook nuttig en nodig om ervaringen uit te wisselen met collega’s.
 • Begrip en respect voor het leerproces en de keuzes van de deelnemers/cursisten.

Wat heeft Taal aan Zee jou te bieden?

 • een prettige werksfeer en ontmoetingen met bijzondere mensen
 • ondersteuning, scholing en training door professionele medewerkers
 • een vergoeding van reiskosten op basis van openbaar vervoer en een vergoeding van noodzakelijk gemaakte onkosten
 • een WA- en ongevallenverzekering tijdens je vrijwilligerswerk.

Direct solliciteren?

Wil je direct solliciteren naar een functie? Stuur dan je motivatie voor de betreffende functie, cv en informatie over je beschikbaarheid naar Fanny Winkelman via: f.winkelman@taalaanzee.nl. We nemen dan contact met je op voor een verdere kennismaking.

Aan de slag 

We lichten de verdere procedure graag toe. Na een kennismakingsgesprek ga je verder met het introductieprogramma, bestaande uit:

 • een basistraining voor taalvrijwilligers (meestal drie bijeenkomsten), waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: tweede taalverwerving, begeleiden bij luisteren, spreken, lezen en schrijven, lesmateriaal, lesvoorbereiding en de rol van de taalvrijwilliger.
 • meelopen met de activiteiten in de praktijk (afhankelijk van functie)

Op het moment dat je definitief aan de slag gaat, wordt een individueel inwerkprogramma afgesproken en worden (praktische) afspraken gemaakt, die in vrijwilligersovereenkomst worden vastgelegd.