Centraal winternieuws van coördinator Eva de Bruijne

Ook bij Centraal was 2020 een jaar vol uitdagingen! Tot maart liep alles op rolletjes, maar toen.. Van het ene op het andere moment besloten we halverwege maart de vestiging dicht te gooien en op online lessen over te stappen. En dat was nog maar het begin van de rollercoaster die nog steeds voortduurt.

Ik zie ons nog met een paar medewerkers zitten (was het echt vrijdag de 13e?) vol ongeloof en twijfel, gebeurde ons dit echt? Er zouden nog veel van dit soort bijeenkomsten volgen, want iedere persconferentie zorgde weer voor onzekerheid. Gaan we door en hoe dan verder? Wat kan en mag? En vooral wat kun je vragen van vrijwilligers en van cursisten?

Het was een proces van vallen en opstaan. Het online lesgeven was voor veel van ons nieuw en vroeg om een enorme inspanning van docent en cursist. Vervolgens moesten we uitdokteren wat een goede verdeling was qua lessen (online/fysiek), hoeveel groepen we maximaal kwijt konden op de vestiging (oh ja, we zijn ook nog verhuisd) en hoe om te gaan met (her)inschrijfmomenten. Met angst en beven moesten we regelmatig onze plannen bijstellen. Om de berichtgeving naar vrijwilligers wat te stroomlijnen werd een tijdelijke webpagina in het leven geroepen, maar we misten het persoonlijk contact zoals we dat binnen Taal aan Zee gewend zijn. Al met al hebben we veelvuldig een beroep moeten doen op de flexibiliteit van alle vrijwilligers. Het was en is dan ook hartverwarmend dat er onder vrijwilligers (en cursisten) zoveel begrip was en is voor de situatie.

De terugloop van cursisten zorgt ervoor dat we minder cursisten in huis hebben. We hebben heel veel cursisten (en daarmee vrijwilligers) de afgelopen tijd moeten teleurstellen, omdat we door alle onzekerheid geen nieuwe inschrijvingen konden accepteren en dus minder cursussen kunnen starten. We zijn sinds een maand gelukkig met man en macht intakegesprekken aan het voeren met geïnteresseerde cursisten om de groepen weer te kunnen aanvullen en hopelijk ook weer nieuwe groepen te kunnen starten.

Complimenten voor de cursistenbegeleiders, het bureau en alle andere hulptroepen die deze klus geklaard hebben! En wat voelt het goed om weer te kunnen opbouwen!

Het nieuwe jaar is in zicht. Dan gaan we vol frisse moed verder. Met nieuwe groepen en een ervaring rijker!

Eva de Bruijne