Zomernieuws Taal-aan-Zee-maatje

Door: Annemarie Koenhen, 20 juli 2020

Ook voor de taalmaatjes waren de afgelopen maanden niet wat ze van tevoren hadden bedacht. Koppels die al langer bezig waren en hun ritme hadden gevonden in samen wandelen, naar de bibliotheek gaan of uitjes maken, moesten plotsklaps een nieuwe invulling bedenken voor de wekelijkse taalontmoetingen. Koppels die nog maar net waren gestart en volop in de kennismakingsfase zaten kregen ineens met een heel ander soort contact te maken dan waar ze zich op hadden ingesteld.

Ik vind het enorm bewonderenswaardig om te zien dat veruit de meeste koppels de creativiteit en flexibiliteit hebben kunnen opbrengen om de afspraken op een of andere manier voor te zetten. Zeker in onzekere tijden en als er gebruik moet worden gemaakt van soms nog nieuwe media is dat een hele stap. Als Taal aan Zee hebben we geprobeerd zoveel mogelijk ondersteuning hierbij te bieden. Gelukkig konden de taalmaatjes al gebruik maken van de online Teamsite Taalmaatje. Daar en op de besloten webpagina van Taal aan Zee plaatsten we tips en handige websites van partnerorganisaties.

Woensdag 1 en donderdag 2 juli konden taalmaatjes in een uitwisselingsbijeenkomst ervaringen en tips uitwisselen en een groep vrijwilligers heeft meegedaan met webinars van Het Begint met Taal. Bijvoorbeeld over Eenvoudig Communiceren, Interculturele communicatie of Online Taalcoaching. Deze webinars zijn inspirerend en stimulerend. Belangrijk, zeker als je als taalmaatje vaak solo bezig bent en geen andere vrijwilligers spreekt. Kijk hier in de agenda voor de eerstvolgende mogelijkheid om mee te doen!

25 nieuwe koppels gestart tijdens de lockdown!

Als coördinator moest ook ik aan de slag en nieuwe dingen leren, oefenen en experimenteren. Soms spannend maar vooral leuk en leerzaam. Bovendien bood de hele situatie ook nieuwe kansen. Zo ben ik er trots op dat we snel na de aangekondigde beperkingen zijn overgestapt naar online intakegesprekken met deelnemers en vrijwilligers. We konden hierdoor mensen blijven verbinden, soms zelfs vanuit het buitenland waar vrijwilligers door de reisbeperkingen vast zaten.

Wist je dat er in de lockdown periode 25 nieuwe koppels zijn gestart en we 23 nieuwe vrijwilligers hebben mogen verwelkomen? Over één van de succesverhalen “Een mooie toekomst voor Najlaa” lees je hier meer .

En donderdag 23 juli staat de Online Basisworkshop voor nieuwe taalmaatjes op de agenda, een primeur!

Niet alle deelnemers en/of vrijwilligers konden online even goed uit de voeten of hadden door de coronacrisis heel ander zaken en prioriteiten aan hun hoofd. Een aantal koppels had hun activiteiten daarom op een lager pitje gezet. Inmiddels starten zij (nu of na de zomer) weer op, al dan niet na een nieuwe koppeling. Het is voor veel maatjes en deelnemers in ieder geval fijn dat er weer wat mogelijkheden zijn om buiten af te spreken en taal in de praktijk te oefenen. Kijk hier voor leuke tips.

Vanaf september hopen we ook weer een aantal activiteiten voor taalmaatje-vrijwilligers op de Wegastraat te kunnen gaan organiseren. Naast dat we ook in de toekomst gebruik zullen blijven maken van de online begeleidingsmogelijkheden, zou het namelijk fijn zijn als we dat kunnen gaan combineren met fysieke ontmoetingen, waardoor we elkaar niet alleen in pixels maar ook weer in het echt kunnen zien.

Vakantie Annemarie

Annemarie is van 31 juli t/m 23 augustus met vakantie. Houd hier rekening mee als je nog voor die tijd iets wil vragen, bespreken of declareren!